Együtt többet tehetünk.

Veszélyben az ENSZ fenntarthatósági célkitűzései

A Force for Good jelentése szerint sürgős globális szintű lépésekre van szükség ahhoz, hogy az évtized végéig behozzuk az SDG-k megvalósulása kapcsán tapasztalható lemaradást. Az intézet a kormányok, a piaci szereplők és a nonprofit szervezetek összefogását sürgeti.

A Force for Good legújabb, Capital as a Force for Good: Shifting the Global Order Through the Mass Mobilization of Solutions című jelentése szerint azonnali cselekvésre van szükség ahhoz, hogy belátható időn belül megvalósíthassuk az ENSZ által kitűzött fenntarthatósági célkitűzéseket (Sustainable Development Goals – SDG-k – a szerk.).

A fenntartható kapitalizmus kutatásával foglalkozó intézet kilenc olyan “Nagy Ötletet” nevezett meg, amelyek globális adaptációjával a jelenlegi kevesebb mint 66 százalékosról 2030-ra legalább kilencven százalékosra növelhetjük az SDG-k megvalósításának ütemét. Ez egyben ahhoz is hozzájárulna, hogy befoltozzuk azt az évi 14-17 billió dolláros költségvetési lyukat, ami a közös célok elérését hátráltatja. Az intézet felhívta a figyelmet arra, hogy ez a hiány évről-évre nő: ma már közel 112-138 billió dollárt tesz ki.

A Force for Good elemzése szerint jelenlegi tempóban mindössze az ENSZ által kitűzött 169 alapcél 16 százaléka teljesülhet a kitűzött időpontra, míg ötven százalékuk megvalósításával kapcsolatban lemaradásban vagyunk, harminc százalékuk esetében pedig egyenesen visszalépés tapasztalható az SDG 2015-ös kihirdetése óta.

A kutatók által megfogalmazott javaslatok között a klímaátállással kapcsolatos, egységesen elfogadott keretrendszerek felállítása, az MI-alapú konnektivitási rendszerek létrehozása, és univerzálisan elérhető digitális pénzügyi szolgáltatások rendszerbe állítása is szerepel. Mindezek a fejlesztések, ha sikerül globális mértékben kiterjesztenünk őket, egymást erősítő hatásaiknak köszönhetően lehetővé teszik, hogy nagyban felgyorsítsuk az SDG-k teljesülésének folyamatát.

“Ahogy ez a jelentés is rávilágít, a globális rendszereket és szisztémákat alapjaiban alakíthatjuk át, ha tömegesen, szerte az egész bolygón elérhetővé tesszük az általunk javasolt megoldásokat és szolgáltatásokat – nyilatkozta Ketan Patel, az intézet tanácsadó testületének vezetője. – A kormányok, vállalatok és nonprofit szervezetek erősségeit egyesítve, az egyes emberek, mint a »változás ágenseinek« mobilizálásával, fenntartható, biztos és virágzó jövőt teremthetünk.”

A Force for Good elemzése szerint az SDG-k megvalósulását nagyban visszavetették azok az elmúlt években kirobbant válságok, amelyek – mint a Covid-járvány, az ukrajnai és a gázai háború, az energia-, megélhetési és klímaválság – együtt olyan “polikrízist” eredményeztek, amely elszívja a figyelmet és a forrásokat a fenntarthatósági célok megvalósításától. Éppen ezért arra bíztatják a világ kormányainak, vezető piaci szereplőinek és multilaterális szervezeteinek döntéshozóit, hogy egymással és az ENSZ-szel együttműködve tegyenek meg mindent az általuk javasolt kilenc “Nagy Ötlet” megvalósítása érdekében: hiszen ezek – érvelésük szerint – jelentősen felgyorsíthatják a fejlődő országok modernizációját, miközben a globális gazdaságot is fenntartható pályára állítják.

Hasonló cikkek