Együtt többet tehetünk.

2030-tól tisztán atomenergia hajthatja a Google MI-megoldásait hosztoló szervereket

A technológiai óriásvállalat a magáncégek közül a világon elsőként kötött szerződést nukleáris erőművekből származó energia közvetlen beszerzéséről. A Kairos Power kisméretű moduláris reaktorai a cég mesterséges intelligencia-fejlesztéseinek energiaigényét fogják kiszolgálni.

A Google a magáncégek közül a világon elsőként szerződést kötött a modern, új technológiai megoldásokra épülő atomreaktorok fejlesztésével foglakozó Kairos Powerrel, hogy megvásárolja az általuk fejlesztett kisméretű, moduláris atomreaktorok (small modular reactor – SMR) által termelt energiát. A tervek szerint a fejlesztőcég első SMR-je már 2030-ban munkába állhat, és a 2035-ig tartó második fejlesztési fázisban továbbiakat is üzembe helyeznek majd. A Google célja, hogy az 500 megawatt összteljesítményű reaktorok termeléséből fedezze a mesterséges intelligencia (MI) megoldásainak fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez szükséges energiát, és hozzásegítse az amerikai felhasználókat ahhoz, hogy a hét hét napján, napi huszonnégy órában karbonsemleges forrásból fedezhessék az energiaszükségletüket.

A Google közleményében hangsúlyozta: az Egyesült Államok energiahálózatának új, nagyteljesítményű betáplálási pontokra van szüksége ahhoz, hogy kiszolgálhassa a tudományos kutatásokat, a szolgáltatások javítását és a gazdaság növekedését támogató MI növekvő energiaigényét. Mint írják, a modern nukleáris erőművek tiszta energiával láthatják el a vállalati és egyéni felhasználókat, ezért ezeknek a hatékony és biztonságos, a közösségekkel való együttműködésben fejlesztett kapacitásoknak az elterjesztésével világszerte felgyorsíthatóvá válhat a dekarbonizációs folyamat.

A Google évek óta dolgozik azon, hogy a különféle fejlett energiatermelő megoldásokra – mint az atomenergia, illetve a nap-, a szél és a geotermikus energia – alapozva teljes mértékben fenntarthatóvá és karbonsemlegessé tegye az adatközpontjai és az irodái működtetését, és ezzel hozzásegítse a céget ambíciózus net-zéró céljai eléréséhez.

A Kairos Power szakemberei kiemelték: a fejlett, újgenerációs reaktorok a korábbiaknál egyszerűbb, robusztusabb és biztonságosabb tervezésüknek köszönhetően nagyban hozzájárulhatnak a nukleáris energia széles körű elterjedéséhez. Kisebb méretük és moduláris designjuk lehetővé teszi, hogy jóval rövidebb idő alatt és több helyszínen állítsák üzembe őket, mint a hagyományos atomerőműveket, ami a kivitelezési folyamatot is tervezhetőbbé teszi.

A nukleáris energiatermelés felfuttatása új munkahelyeket is teremthet. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (Department of Energy, DOE) számításai szerint ha 2050-re 200 gigawattra tudják növelni az ország nukleáris energiatermelés kapacitását, 375 ezer embernek adhatnak hosszútávú és jól fizető munkát.

Hasonló cikkek