Együtt többet tehetünk.

Közeleg a COP29: A nemzetközi befektetők szigorúbb klímaszabályozást szorgalmaznak

Több mint 530, összesen közel 29 billió dollárnyi vagyont kezelő pénzintézet és befektetőcég a COP29 előtt közös nyilatkozatban szólította fel a kormányokat arra, hogy lépjenek fel határozottabban az éghajlatváltozás kezelésével kapcsolatban. A szakértők szerint komolyabb befektetésekre van szükség a feltörekvő országokban.

Több mint 530, összesen közel 29 billió dollárnyi vagyont kezelő pénzintézet és befektetőcég közös nyilatkozatban szólította fel a világ kormányait, hogy tegyenek az eddigieknél hatékonyabb lépéseket a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében. A novemberi COP29 előtt kiadott közleményben a befektetők olyan jogszabályokat sürgetnek, amelyek elősegíthetik a net-zéró átállást, és a klímaváltozással szemben ellenálló gazdaság kialakítását, beleértve a cégek kötelező jelentéstételét, és a kiemelten nagy kibocsátású iparágak karbonmentesítési stratégiájának kidolgozását.

A The 2024 Global Investor Statement to Governments on the Climate Crisis című dokumentum összeállítói öt kiemelten fontos szakpolitikai területet vázolnak fel, külön kiemelve a fejlődő gazdaságokba történő beruházások fontosságát és a biodiverzitással kapcsolatos kihívások kezelését. Stephanie Pfeifer, az Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) nevű szervezet ügyvezetője “minden idők legambiciózusabb javaslatcsomagjának” nevezte a nyilatkozatot, hozzátéve, hogy “a COP16 és a COP29 ideális körülményeket teremt a kormányoknak arra, hogy reagáljanak a befektetők javaslataira”.

A bakui COP29 közeledtével a befektetők igyekeznek rávenni a kormányokat arra, hogy egyértelműen elköteleződjenek a klímaváltozás hatásainak enyhítése mellett. “A kellően szigorú szabályozás új forrásokat szabadíthat fel a éghajlatváltozással kapcsolatos megoldások finanszírozására, amire égető szüksége van a globális gazdaságnak” – emelte ki Rebecca Mikula-Wright, az Asia Investor Group on Climate Change (AIGCC) ügyvezetője.

Hasonló cikkek