Tovább nőhetnek az élelmiszerárak az extrém időjárás miatt

Az elmúlt egy évben több mint duplájára nőtt a kakaó és a kávé ára. Az Inverto szakértői szerint a klímaváltozás miatt egyre több helyen kell élelmiszerhiányra számítanunk.

Egy új tanulmány szerint a globális felmelegedés és az azt kísérő extrém időjárási jelenségek miatt világszerte tovább drágulhatnak az élelmiszerek – írja a The Guardian. A tavalyi minden idők legmelegebb jegyzett éve volt az ipari forradalom kezdete óta, és a szakemberek szerint sajnos várható, hogy az idén újabb hőmérsékleti rekordok dőlnek majd meg.

Az ellátási láncok elemzésével foglalkozó Inverto szakemberei felhívták a figyelmet: az elmúlt évben több mint kétszeresére nőtt a kakaó és a kávé világpiaci ára a klímaváltozás miatt (előbbi ára 163, utóbbié 103 százalékkal emelkedett – a szerk.). Az áremelkedés olyan alapvető élelmiszereket is érintett, mint a napraforgóolaj (56 százalékos emelkedés), a narancslé, a vaj, vagy a marhahús. Ha az áremelkedés az idén is tovább folytatódik, félő, hogy a világ számos területén súlyos élelmiszerhiány alakulhat ki. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a háború miatt a világszinten is jelentős gabonatermelőnek számító Ukrajnában jelentősen visszaesett a mezőgazdasági termelés.   

Az Inverto tanulmánya figyelmeztetett, hogy a klímaváltozással együtt járó szélsőséges időjárás – mint az aszályok, a gyakori súlyos esőzések, vagy a hőhullámok – súlyosan károsíthatják a haszonnövényeket, a termés visszaesése pedig újabb áremelkedésekhez vezethet. Mindez komoly humanitárius katasztrófákat is okozhat – különösen úgy, hogy a vonatkozó felmérések szerint világszerte egyre nő az alultáplált gyerekek és felnőttek száma.

Az Inverto elemzőinek véleményével a lap által megkérdezett szakértők is egyetértettek. “A folyamatos felmelegedés miatt számíthatunk rá, hogy az extrém időjárási jelenségek világszerte egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak – mondta Pete Falloon, a University of Bristol élelmiszerbiztonsággal foglalkozó kutatója. – A hasznonnövények többsége igen érzékeny a szélsőséges időjárásra, és sajnos várható, hogy újabb és újabb sokkhatások érik majd a mezőgazdasági termelést, illetve az ellátási láncokat, ami végső soron az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos problémákhoz vezethet.”  

Falloon véleményét Max Kotz, a Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatója is osztja. Mint mondta, az adatok azt mutatják, hogy a hőmérsékletemelkedés már most közvetlen hatással van az élelmiszerárakra. “A tavalyi év több példával szolgált arra nézve, hogy ez a jelenség valós időben játszódik le, a szélsőséges hőség miatt jelentősen megugrott Japánban a rizs, Kínában pedig a zöldségek ára.” Kotz hangsúlyozta: addig, amíg nem találunk megnyugtató megoldást a globális felmelegedésre, hasonló problémákkal kell számolnunk.

“Amíg az üvegházhatású gázok kibocsátását nem tudjuk valóban nullára redukálni, világszerte egyre intenzívebbek lesz a hőség és gyakoribb a szárazság. Ez a mostaninál is nagyobb gondokat okoz majd a mezőgazdaságban, és tovább növeli majd az élelmiszerek árát.”